Veřejnoprávní rozhlas SRG by mohl VKV vysílání ve Švýcarsku vypnout již v srpnu 2022

27. srpen 2020

Definitivní verdikt nad budoucností původní rozhlasové distribuce by měl padnout začátkem příštího roku, kdy o něm budou mít jasno komerční stanice. Již více než 70 procent švýcarské populace přijímá rozhlasové vysílání digitálně.

Švýcarský veřejnoprávní rozhlas SRG pracuje s možností, že analogové vysílání v pásmu VKV/FM by v jeho případě mohlo skončit již ve druhé polovině roku 2022. Na konferenci Swiss Radio Day, která se letos konala mimořádně on-line, to uvedli zástupci pracovní skupiny Digimig. Již více než 70 procent švýcarské populace přijímá rozhlasové vysílání prostřednictvím některého z digitálních kanálů včetně DAB+, pouze 13 procent se pak spoléhá výhradně na analogový rozhlas v pásmu VKV/FM.

Definitivní verdikt nad budoucností původní rozhlasové distribuce by měl padnout začátkem příštího roku. Ve hře jsou dva scénáře. Podle toho nejnovějšího by veřejnoprávní rozhlas SRG ukončil v srpnu 2022, komerční stanice by pak následovaly v lednu 2023. Druhý, původní scénář by umožnil přechod všech programů na DAB+ koncem roku 2024. Asociace švýcarských soukromých rádií, Unie Romande des Radios Régionales a Unie neziskových místních rádií očekávají souhlas svých členů do konce listopadu 2020.

autor: lukpo
Spustit audio

Související