Výzkumníci pro armádu testují jídlo připravené lyofilizací. Je lehčí a vydrží až dva roky
V balených potravinových dávkách dnes čeští vojáci nosí většinou sterilované jídlo. Sterilizace ale s sebou nese mnoho nevýhod, třeba ztrátu vitamínů. Výzkumníci z Univerzity obrany v Brně proto testují jídla připravená jiným způsobem, takzvanou lyofilizací. Co to je a jak takové jídlo chutná?
Související
-
Čeští vědci přišli s nanoobvazem. Bakterie ničí přímo v ráně
Stačí pět minut na světle a nebezpečné nemocniční bakterie se do rány nedostanou. Usmrtí je speciální nanoobvaz.
-
Když skončí bioodpad na skládce, vzniká a uniká metan. Hnědé popelnice tak chrání planetu
Recyklace bioodpadu patří k těm nejdůležitějším hlavně z pohledu ochrany klimatu.
-
Nevnášíme cizorodou látku do DNA, jen ji pozměňujeme, říká vědec o modifikaci plodin
Mění se klima a ubývá úrodné půdy, takže vědci řeší, jak lidstvo nasytit. Nadějí by mohly být genetické modifikace plodin, u kterých ale už koluje mnoho dohadů a polopravd.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.