Výzkumníci v Telči umí zrentgenovat staleté dýky i simulovat podmínky historických požárů

6. říjen 2023 06:00

Telčské centrum Ústavu teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd České republiky slaví deset let. Ve dvou budovách mají výzkumníci laboratoře zejména ke zkoumání historických materiálů a sídel. K práci využívají  nejmodernější techniku a vědecké postupy.

V laboratořích v Telči umí vědci zrentgenovat například staleté dýky nebo vytvořit povětrnostní podmínky historických požárů.

V laboratoři rentgenové tomografie umí vědci prozkoumat tělo sršně i 4 000 let starou dýku ukrytou v pochvě

„Tato dýka je stará asi 4 000 let, pochází z Baltu, ale nalezena byla u nás,“ ukazuje jeden ze zkoumaných předmětů vedoucí laboratoře rentgenované tomografie Michal Vopálenský. „Z jedné strany má ta dýka pochvu a přivezli ji k nám s tím, zda bychom byli schopní vidět, co je zevnitř na čepeli,“ dodává. Právě díky tomografu odhalili výzkumníci i přes další vrstvu materiálu zdobení na čepeli dýky.

Telčské centrum Ústavu teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd České republiky slaví deset let

Aktuálně se v Telči chystají zkoumat keramiku z Rakouska a Maďarska. Ve vedlejší budově jsou zase schopni v klimatickém tunelu simulovat povětrnostní podmínky a jejich vliv na budovy. Například představili podmínky panující při historickém požáru v Telči a pomohli tak v práci historikům.

Spustit audio