Želé bonbóny podle receptu z roku 1910 turnovské cukrárny Ladislava Jíny v Hluboké ulici
I v dobách našich babiček děti rády mlsaly a tak se s Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením vydáme do turnovské cukrárny v Hluboké ulici roku 1910, ze kterého je recept na želé bonbony.
- 2 a ½ lžíce želatiny bez příchuti
- 2 dcl vody
- 20 dkg moučkového cukru
- ¼ l kukuřičného sirupu
- špetka soli
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- potravinové barvivo
Želatinu smíchejte se 1 dcl studené vody a nechte asi čtvrt hodiny odstát. Do hrnce nasypte moučkový cukr, sirup, sůl a 1 dcl vody. Promíchejte a na mírném stupni prohřejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté zvyšte teplotu, připravte si teploměr a v momentě, kdy směs dosáhne teploty 100 °C, odstavte ji z plotny. Šlehací metlou ji pomalu míchejte a vlijte opatrně do připravené želatiny a vyšlehejte na bílou a tuhou hmotu. Přidejte vanilkový extrakt a promíchejte. Hmotu rozdělte na čtyři díly, každý díl obarvěte jinou barvou a skládejte na plech v pruzích vedle sebe. Nebo můžete z částečně proschlé hmoty vytvarovat válečky a zaplést je do sebe.