Zelená energetika by mohla vytvořit až 108 tisíc pracovních míst, spočítali experti z Univerzity Karlovy

13. červenec 2021

Nová studie Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy pracuje s možností poklesu emisí do roku 2030 o více než polovinu oproti roku 1990. A předpokládá, že by to výrazně snížilo účet za klimatické škody. „Rozvoj obnovitelných zdrojů může nabídnout úsporu až 18 miliard korun ročně díky tomu, že klesne znečištění spojené s fosilní energetikou,“ říká Martin Sedlák, výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost, která byla zadavatelem studie.

Čtěte také

Autoři studie pracují s možností výrazně navýšit stávající výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Do roku 2030 by podle nich mohl vzrůst stávající podíl fotovoltaiky o pětinásobek a výroba energie z větrných elektráren o sedminásobek.

Celkové dopady spojené se stávající podobou české energetiky, takzvané externality, propočítali autoři studie na více než 100 miliard ročně. Snížení vlivu znečišťujících látek na zdraví a životní prostředí by podle nich přineslo úsporu ve výši 6,4 miliard korun.

Příležitost pro horníky

Posun k obnovitelným zdrojů by mohl vést ke vzniku nových pracovních příležitostí v oblasti projektů, výstavby i výroby komponent, říká Sedlák a vyjmenovává příklady, kde se vytvoří: „Solární elektrárny, větrné elektrárny, ale také zařízení na spalování biomasy nebo bioplynové stanice.“ 

Čtěte také

Podle něj by takzvaný zelený scénář byl příležitostí i pro regiony, které postihl útlum uhlí na Ústecku, Karlovarsku nebo v Moravskoslezském kraji. „Můžeme uvažovat o výstavbě fotovoltaických elektráren, které by vyrůstaly na bývalých dolech, výsypkách nebo v průmyslově znečištěných lokalitách,“ říká Sedlák.

Upozorňuje, že firmy můžou už letos čerpat na zelenou energetiku finance z Modernizačního fondu EU. Evropská unie bere rok 2030 jako mezník na cestě k uhlíkové neutralitě. K tomuto datu chce mít EU emise oproti roku 1990 nižší o 55 procent.

Čtěte také

Svůj postoj k zeleným řešením v energetice by měli v těchto dnech vyjádřit i poslanci českého parlamentu. Do třetího čtení ve sněmovně jde novela zákona o podporovaných zdrojích.

Skoro 600 jednotlivců, firem a měst včetně Brna v té souvislosti poslalo do parlamentu výzvu s názvem Rozumná podpora. Její signatáři chtějí po zákonodárcích, aby rozvoj zelené energetiky podpořili.

Poslechněte si celý rozhovor s Martinem Sedlákem. 

Spustit audio

Související