Zpravodajská televize Deutsche Welle startuje na satelitu Astra ve vysokém rozlišení

30. listopad 2020

Tematická stanice Deutsche Welle byla doposud k dispozici na satelitu Astra pouze ve standardní kvalitě obrazu. Od 1. prosince její vysílání přejde do HD a signál bude nadále k dispozici bez kódování. Stanici lze sledovat bez problémů i v České republice a na Slovensku.

Německá zpravodajská televize Deutsche Welle zahájí v úterý 1. prosince na družici Astra 1M, satelitní pozice 19,2 stupně východně, svou nekódovanou distribuci ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Doposud zde byla tato stanice šířena pouze ve standardní kvalitě SD. Pro diváky dochází ke změně v distribuci signálu. Zatímco doposud byl kanál k dispozici v původní normě DVB-S, nově půjde o DVB-S2. Touto technologií jsou dnes už vybaveny ale všechny přijímače na trhu. Standardně ji využívají i operátoři působící v tuzemsku.

Vysílání DW English HD budou moci přijímat nejen diváci v Německu, ale i ve většině částí Evropy, pochopitelně včetně České republiky a Slovenska. Spuštění HD verze na pozici 19,2 stupně východně je součástí dlouhodobé obchodní strategie. Tato kvalita již byla nebo bude v průběhu příštích měsíců zpřístupněna divákům z družic Astra 3B a SES-5. SES Astra a DW spolupracují na šíření satelitního signálu již od roku 2012. Díky tomu je signál k dispozici pro miliony domácností zejména v Evropě, Ruské federaci, Africe i Severní Americe.

Parametry příjmu: Astra 1M (19,2 stupně východně), 11778/V, SR 29500, FEC 9/10, norma DVB-S2/QPSK, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio

Související