Žraloci vajbují jazz a v Hongkongu papají hadí pizzu. To jsou nej zprávy týdne

24. listopad 2023

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejlahodnější chlebíky ze zpravodajské pekárny. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanku jako milovnici všeho živého zaujala následující zpráva: zoologové tvrdí, že žraloci mají hudební preference a mezi jejich oblíbené žánry rozhodně nepatří klasika. Studie vědců z australské Macquarie University Fish Lab zjistila, že druh žraloka jménem různozubec portjacksonský rád poslouchá jazz – ovšem za odměnu.

Zuzanu šokovala informace o tom, že americký řetězec prodává v Hongkongu hadí pizzu. Nová příchuť kombinuje drcené hadí maso, černé houby a čínskou sušenou šunku, což jsou nepostradatelné ingredience do pravého hadího guláše. Proč s touto gastronomickou fúzí přichází právě teď? Podle kantonského přísloví je nejlepší jíst hada „když začne foukat podzimní vítr.“

Nesměla chybět nějaká ta krimizpráva z Brna: divadlo v Brně vykradla Bílá paní. Hledala blůzu.

Je mezi brněnskou milovnicí divadla, bizarní pizzou a jazz milujícími žraloky nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Mikrovlnky. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.