100 let rozhlasového jazzu živě na open air festivalu Vltavy a Mladí ladí jazz

12. duben 2023

Český rozhlas Vltava s festivalem Mladí ladí jazz pořádají každoročně 30. dubna velký multižánrový open air na travnaté ploše Karlova náměstí v Praze. Letos byla akce součástí oslav 100 let rozhlasu, s nímž je spjata také historie jazzového žánru u nás. Vltava přizvala partnerskou stanici Český rozhlas Jazz a Rozhlasový big band Gustava Broma, kteří v rámci kulatého jubilea připravili speciální program připomínající tyto souvislosti projektem 100 let jazzu / 100 let rozhlasu.

Kdo vystoupí na Karlově náměstí 30. dubna:
Rozhlasový Big Band Gustava Broma & Aid Kid (CZ)
Molotov Jukebox (Anglie)
Zaska (Irsko)
Caleb Kunle (Irsko)
Blue Uandi (CZ)

Orchestrální připomínka jazzu coby souputníka stoletého vysílání Českého rozhlasu se stala tvůrčí výzvou pro trojici mladých českých aranžérů k originálnímu bigbandovému přepracování klasických jazzových skladeb. V programu zazněly skladby Jaroslava Ježka nebo Jaromíra Hniličky vedle Radima Hladíka či Jaromíra Honzáka. Nový pohled na jejich hudbu aranžérsky obstarali Miroslav Hloucal, Jan Jirucha a Richard Šanda. Předzvěstí další rozhlasové stovky je pak zcela nová skladba Tomáše Sýkory Swinging on Radio Waves směřující od „historického“ tempa 100 bpm do „futuristického“ 200 bpm.

To ale není vše: v druhé, elektro-akustické části programu se pětice hráčů bigbandu spojila s producentem Aid Kidem a vznikly k nepoznání přepracované aranže. „Remix“ si pohrává s fragmenty bigbandové rytmiky, útržky melodií, zvukových ploch a ruchů. Nové se zde pojí se starým, rozhlasová historie s budoucností.

Více o projektu 100 let jazzu / 100 let rozhlasu ❯❯

Související