Bude místo i pro mladší děti. Školka v Malšicích na Táborsku navýšila kapacitu díky přístavbě

6. květen 2024 15:08

Nedostatek míst v mateřských školách má řada měst a obcí v celé zemi. Dlouhá léta byl problém aktuální i v Malšicích na Táborsku. Školka teď ale díky nové přístavbě navýšila kapacitu o 24 míst. Může tak přijmout děti, které až dosud musela odmítat.

Učitelka Markéta Prachařová sedí s dětmi v mateřské škole v Malšicích na koberci a společně se věnují tématu přírody. „Dneska máme program o hmyzu. Učíme se o včelách, proč jsou důležité, kde žijí, jaká je hierarchie v úlu. Celkově jsme si teď v poslední době povídali o hmyzu, broucích, beruškách, mravencích, zkrátka vítáme jaro s hmyzem,“ vypráví.

V nových prostorách školky je spokojená. „Mně se tady pracuje naprosto skvěle. Je tu dost místa jak na pohybové hry, tak na učení, máme i dostatečný prostor pro stravování a krásnou umývárnu,“ chválí.

Čtěte také

Přístavba pomohla podle ředitelky mateřské školy Kristiny Zůbkové vyřešit dlouholetý problém. „Kapacita byla dlouhodobě naplněná úplně po okraj a poptávka byla vysoká. V posledních letech jsme dokázali vzít pouze ty děti, které jsme vzít museli, ale už jsme nemohli vyhovět třeba rodičům dětí narozených v říjnu, listopadu, tedy těch, kterým byly tři roky až po začátku školního roku,“ popisuje.

Malšice mají poměrně velkou spádovou oblast. Mateřskou školu navštěvují kromě místních i děti ze širšího okolí. „Teď i od maminek z okolí vím, že jsou moc rády, když se sem dostanou i děti dvouleté. V dnešní době spoustě rodin chybí finance a některé maminky potřebují nastoupit dřív do práce,“ říká Šárka Jindrová, která má v malšické školce dvě děti.

Školka díky přístavbě získala i nové prostory pro individuální výuku, sborovnu pro učitele, sociální zázemí a šatny. Náklady dosáhly téměř 21 milionů korun, devíti miliony přispěl Jihočeský kraj.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související