Prestižní konference Radiodays Europe zamířila do Prahy. Spoluorganizoval ji Český rozhlas

9. květen 2023

Od 26. do 28. března 2023 hostilo Kongresové centrum Praha největší celoevropskou konferenci pro odborníky z oblasti rádia, podcastingu a výroby audio obsahu Radiodays Europe 2023. Hlavním spoluorganizátorem prestižního setkání profesionálů z veřejnoprávních a komerčních rádií i nezávislých tvůrců audio obsahu z celé Evropy byl Český rozhlas. Během konference také Český rozhlas podepsal dohodu o spolupráci s ukrajinskou veřejnoprávní vysílací společností UA:PBC.

Čtěte také

„Vážíme si toho, že Český rozhlas dostal příležitost stát se hlavním spoluorganizátorem prestižní konference Radiodays Europe 2023. Máme tak jedinečnou možnost ukázat světu, že jsme silným a zajímavým hráčem, a to nejenom kvůli naší unikátní pozici na českém mediálním trhu, ale především díky výjimečné stoleté zkušenosti a inspirativním příběhům technologií, inovací či osobností, které se za toto období odehrály. V roce 2023, kdy Český rozhlas slaví významné 100. výročí od zahájení pravidelného vysílání, jsme veřejnoprávním médiem, které trendy vytváří, ne jen následuje,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

René Zavoral

„Jsme nadšeni, že ke stovkovému výročí Českého rozhlasu můžeme v Praze představit konferenci Radiodays Europe a její odborný mezinárodní obsah,“ říká Peter Niegel, výkonný ředitel Radiodays Europe. „Praha je ideálním místem pro setkání rozhlasových expertů a tvůrců, abychom se jako odvětví posunuli vpřed se strategiemi pro budoucnost. Je to poprvé, co konference RDE a jejich 1300 návštěvníků ze světa rádia, audia a podcastů přichází do Prahy na pozvání našeho skvělého hostitelského partnera Českého rozhlasu. Vím, že tato konference bude katalyzátorem mnoha diskusí v duchu motta Nová publika – nové příležitosti, které je tématem letošní konference.

Praha se ve dnech 26. až 28. března stala třináctou zastávkou Radiodays Europe. Po Barceloně, Berlínu, Paříži, Amsterdamu, Lisabonu nebo Malmö se pořadatelé rozhodli akci poprvé uspořádat v regionu střední a východní Evropy.

Konference Radiodays Europe (RDE) se zrodila v roce 2010 jako reakce na potřeby evropského rozhlasového průmyslu veřejného i soukromého setkávat se a diskutovat o nových mediálních výzvách. První konference Radiodays Europe se uskutečnila v Kodani a v průběhu let událost hostila řada velkých evropských měst, například Barcelona, Berlín, Paříž, Amsterdam, Vídeň nebo Lisabon. Hlavním organizátorem je nevýdělečná organizace s názvem Sdružení Radiodays Europe, která byla založena skandinávskými veřejnoprávními vysílacími společnostmi Sveriges Radio, dánskou vysílací společností DR, NRK Radio a finským YLE.

Mezi tradiční účastníky mezinárodní konference patří zástupci médií veřejné služby, komerčních rádií i nezávislí tvůrci audio obsahu z celého světa. Akce v Kongresovém centru Praha se zúčastnilo 1 300 odborníků vzdělaných v oborech žurnalistika, média, marketing, management, telekomunikace, IT, finance a v oborech kreativního průmyslu.

Moderátorského postu se zhostila Veronika Ruppert z Radia Wave společně s britským rozhlasovým expertem Paulem Robinsonem, jenž dlouhá léta působil v BBC. Za Český rozhlas na konferenci vystoupili generální ředitel René Zavoral, ředitel Techniky a správy Karel Zýka, šéfredaktorka Radia Wave Barbora Šichanová, vedoucí zahraniční redakce Filip Nerad, marketingová manažerka a tvůrkyně podcastů Ivana Veselková, šéfproducentka Anna Vošalíková, kreativní producentka a dramaturgyně Veronika Ruppert, datový novinář Jan Cibulka či analytik webu Adam Javůrek.

Věnovali se pozici veřejnoprávního média v mezinárodním kontextu, Českému rozhlasu jako zdroji kvalitního a důvěryhodného zpravodajství i lídrovi podcastingu v Česku, digitálnímu vysílání DAB+, podpoře nových audio formátů pro mladé a inovacím v online prostoru nebo kyberbezpečnosti mediálních domů. Na konferenci vystoupili také řečníci z Evropské vysílací unie, britské veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti BBC, německé ARD, ukrajinské veřejnoprávní vysílací společnosti UA:PBC nebo z francouzského veřejnoprávního rozhlasu Radio France. Nechyběli ani spíkři z USA nebo Austrálie.

Více informací na oficiálních stránkách Radiodays Europe.

Související