Mono, to je ono! Rádio Impuls rozšířilo zvukový formát z FM vysílání i do DVB-T2

2. březen 2022

Zatímco někteří diváci a posluchači chápou rozvoj technologií jako možný krok kupředu, tato podmínka nemusí vždy platit. Rádio Impuls, které začalo v květnu 2015 překvapivě fungovat na svých FM vysílačích v mono režimu, je v tomto formátu nově k dispozici i v celoplošné digitální distribuci DVB-T2. Stanice využívá multiplex 23 Českých Radiokomunikací.

Na prvním místě je třeba říct, že vstup Rádia Impuls do celoplošného DVB-T2 multiplexu právě tohoto operátora není nijak překvapivý, protože právě České Radiokomunikace zajišťují distribuci stanice také v FM pásmu ve všech koutech republiky. V multiplexu 23 je navíc přítomen vedle stanice Rádio Dechovka i Český Impuls. Překvapivý je však naopak formát, ve kterém tato stanice vysílá – 48 kbps v režimu mono.

Zatímco v FM vysílání lze mono vysílání ještě z technických důvodů pochopit, aby daná rozhlasová stanice pokryla akceptovatelnou kvalitou větší území, nejde tedy pouze o případ Rádia Impuls, u technologie DVB-T2 je šíření v mono režimu překvapivé. Pro dokreslení je třeba upozornit, že nejposlouchanější tuzemské komerční rádio je přítomno i v multiplexu ČRa DAB+, kde mu byl přidělen ve stereo módu datový tok 64 kbps.

autor: lukpo
Spustit audio

Související