Oslavy 100 let Českého rozhlasu vyvrcholí velkolepým koncertem

12. duben 2023

Český rozhlas uspořádá 18. května, v den 100. výročí od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání, velkolepý koncert v Riegrových sadech v Praze pro širokou veřejnost. Vystoupí na něm Mirai, Chinaski, Aneta Langerová nebo Marek Ztracený. Vstup na akci je zdarma.

Audio i videozáznam celého koncertu na webu Radiožurnálu ❯❯

„Sto let rozhlas vzdělává, informuje, baví a rozšiřuje obzory. Za éru své existence si našel důležité místo v životech několika generací posluchačů, mnohé z nich dokonce provází již od útlého dětství. Československý, dnes Český rozhlas, má za sebou dlouhou rozmanitou cestu, během které několikrát sehrál i významnou roli v historii naší země. Těší mě, že ve svých sto letech je v očích veřejnosti nejdůvěryhodnějším médiem v Česku. Tohoto obdivuhodného jubilea by však nedosáhl nebýt věrných posluchačů. Jako poděkování za jejich přízeň jsme připravili v den rozhlasových narozenin velkolepý koncert v Riegrových sadech, kam všechny srdečně zvu,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Několikahodinový hudební maratón odstartuje v pražských Riegrových sadech ve čtvrtek 18. května po 18. hodině. Návštěvníci koncertu se mohou těšit na Marka Ztraceného, kapely Chinaski, Bandjeez, Mirai nebo Kateřinu Marii Tichou, Anetu Langerovou, Michaela Kocába či Zdeňka Svěráka, kterého doprovodí Dětský pěvecký sbor. Ve speciální vzpomínce připomene Rachel Skleničková zpěváka Mekyho Žbirku.

Koncert v Riegrových sadech ve čtvrtek 18. května od 19 hodin uslyší živě i posluchači Radiožurnálu, Dvojky a regionálních stanic Českého rozhlasu.

Pořadí vystupujících:

Zdeněk Svěrák
Lenka Filipová
Bandjeez, Kateřina Marie Tichá, Mirai
Aneta Langerová
Petr Malásek, SOČR, Aneta Langerová, K. M. Tichá, Michael Kocáb
Ráchel Skleničková a Meky
Dagmar Pecková
Marek Ztracený
Mirai
Chinaski

Moderátory koncertu budou Lucie Výborná a Jiří Holoubek. Program uslyší od 19. hodiny s živým komentářem Jana Pokorného z mobilního studia R-stream i posluchači Radiožurnálu, Dvojky a regionálních stanic Českého rozhlasu. Ke 100. výročí zahájení vysílání se 18. května v rozhlasových barvách slavnostně rozsvítí sídlo na pražských Vinohradech, Petřínská rozhledna a Žižkovská věž.

Čtěte také

U příležitosti 100. narozenin se také uskuteční v sobotu 20. května Den otevřených dveří budov rozhlasového komplexu na pražských Vinohradech a regionálních studií Českého rozhlasu. Od 9 do 16 hodin se uskuteční komentované prohlídky s časovými vstupenkami, které svým tematickým programem doplní stanice Českého rozhlasu.

Celý koncert bude zdarma. Podle dramaturga Petra Krále intepreti s nabídkou vystoupit na oslavě tak významného výročí neváhali: „Velice rádi kývli a rádi příjdou rozhlasu zahrát. Chystáme i několik dalších překvapení – hudebních i nehudebních.“

Oslavy 100 let rozhlasu začnou v Riegrových sadech ve čtvrtek 18. května po 18. hodině. Program uslyší od 19:00 živě i posluchači Radiožurnálu, Dvojky a regionálních stanic Českého rozhlasu.

Osobní záštitu nad koncertem ke 100. výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání na našem území převzala starostka Městské části Prahy 2 Ing. Alexandra Udženija.

autor: bbu