Chyceni v éteru. Seriál o počátcích rádia v Československu

15. květen 2023

Do dvacátých let minulého století zavede posluchače nový seriál dramatika a režiséra Petra Vodičky Chyceni v éteru. Dozvědí se z něj, jak trnitá cesta vedla k prvnímu vysílání, s jakými obtížemi a nesnázemi se museli všichni zúčastnění vypořádat a co následovalo po 18. květnu 1923. Příběh obsahuje řadu dokumentárních detailů a reálií, zároveň však nepostrádá humor a nadhled.

Účinkují: Jaroslav Plesl, Martin Finger, Petr Lněnička, Igor Bareš, Taťjana Medvecká, Helena Dvořáková, Václav Neužil, Jana Plodková, Ondřej Brousek, Miroslav Táborský a další.
Scénář a režie: Petr Vodička
Kreativní producentka a dramaturgyně: Kateřina Rathouská
Hudba a zvukový design: Jakub Rataj
Třídílný seriál uvádí Dvojka od 15. do 17. května v 18 hodin.

K poslechu online od 15. května zde ❯❯

V centru dění stojí novinář Miloš Čtrnáctý (Jaroslav Plesl) a podnikatel v oblasti radiotelefonie Eduard Svoboda (Martin Finger). Trojlístek rozhlasových průkopníků doplňuje Ladislav Šourek (Petr Lněnička) ze společnosti Radioslavia.

„Pokusil jsem se zobrazit ony ‚báječné muže s mikrofonem‘ – jak asi zápasili s nepochopením a s politikou podnikatelskou i státní. Zkusil jsem popsat průkopnické začátky, kdy vysílacím ateliérem byl jen stan a kvůli rozmarům počasí a nedokonalé technice bylo vysílání jen jakýmsi chropotem z éteru. Všichni ale cítili, že v tom éteru je též jakési kouzlo, které donutilo oba ,otce zakladatele‘ vytrvat a v tichém nadšení dotáhnout tu nesmyslnou věc až k plnohodnotnému médiu masového rozměru,“ vysvětluje Petr Vodička.

Od začátku vysílání se Radiojournal potýkal s finančními problémy. Rok 1925 přinesl zásadní změnu – novým podílníkem se stal stát, a to s nadpolovičním kapitálovým vkladem 51 procent. Eduard Svoboda setrval ve funkci technického ředitele až do konce roku 1945.  17. září 1958 oslavil se skupinkou přátel osmdesátiny. „Když jsme patřili do jeho usmívající se tváře,“ napsal ve svých vzpomínkách Miloš Čtrnáctý, „nikomu nenapadlo, že je to naposledy, co jubilant sedí mezi námi, že večer, který byl uspořádán na jeho počest, je zároveň večerem rozloučení. Když přišel v noci z večírku domů, položil dopis a plaketu, kterou mu věnovali bývalí zaměstnanci, k lůžku své spící manželky a klidně pak usnul – navěky. Zemřel dobrý duch rozhlasu.“

Miloš Čtrnáctý skončil s prací programového ředitele v roce 1927. Spojení s rozhlasem ale nepřerušil: po odchodu z Radiojournalu zůstal dalších 13 let v jeho jednatelském sboru. Poté, co v roce 1940 musel tuto pozici stejně jako inženýr Svoboda opustit, sledoval rozhlasové vysílání už jen zvenčí. Zemřel 20. dubna 1970 ve věku 88 let.