Vepřová kýta v mléce
Ani v dobách našich babiček nebylo ve městech běžné si dojít pro mléko do chléva. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží dopravu mléka z venkova a přidají recept.
- 1,5 kg vepřové kýty
- 1 litr mléka
- sůl
- pepř
- 15–20 stroužků česneku
- zelená petrželka
- sádlo
Omyté a osušené maso ze všech stran osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme sádlo a maso ze všech stran opečeme. Přendáme do pekáčku, přidáme neoloupané stroužky česneku, zalijeme mlékem, a na plotně zahřejeme. Když se začne mléko vařit, maso otočíme a pekáč dáme do vyhřáté trouby. Během pečení maso občas obrátíme.
Upečené maso přikryjeme pokličkou a ještě asi 15 minut necháme v troubě. Pak maso vyjmeme z mléka a nakrájíme na plátky. Mléko s česnekem propasírujeme přes hustý cedník, podle potřeby dosolíme a vmícháme drobně pokrájenou zelenou petrželku. Maso na talíři přeléváme mléčnou šťávou a podáváme s rýží nebo bramborovými noky.