Sýrové homolky podle receptu z Vysocka
Velkou roli v kuchyních našich babiček mělo mléko. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na homolky, domácí sýr z Vysocka.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Zahřátím tučného kysaného mléka si nejprve připravíme tvaroh. Přidáme do něj sůl, kmín a anýz. Prohněteme nejlépe v dřevěných necičkách, přikryjeme plátnem a necháme v chladnu 3–4 dny. Pak tvaroh znovu prohněteme a naplníme do tvořítek tak, aby z nich odkapala syrovátka. Homolky necháme několik dní v tvořítkách, pak je vyklopíme a dáme do tzv. klece do chladné místnosti oschnout. Osušené můžeme hned konzumovat, nebo vložit do ledečáku, zalít tučným mlékem a dát do chladna. Tak zůstanou dlouho čerstvé.