Vepřová kýta v mléce

Ani v dobách našich babiček nebylo ve městech běžné si dojít pro mléko do chléva. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží dopravu mléka z venkova a přidají recept.

Ingredience
  • 1,5 kg vepřové kýty
  • 1 litr mléka
  • sůl
  • pepř
  • 15–20 stroužků česneku
  • zelená petrželka
  • sádlo

Omyté a osušené maso ze všech stran osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme sádlo a maso ze všech stran opečeme. Přendáme do pekáčku, přidáme neoloupané stroužky česneku, zalijeme mlékem, a na plotně zahřejeme. Když se začne mléko vařit, maso otočíme a pekáč dáme do vyhřáté trouby. Během pečení maso občas obrátíme.

Upečené maso přikryjeme pokličkou a ještě asi 15 minut necháme v troubě. Pak maso vyjmeme z mléka a nakrájíme na plátky. Mléko s česnekem propasírujeme přes hustý cedník, podle potřeby dosolíme a vmícháme drobně pokrájenou zelenou petrželku. Maso na talíři přeléváme mléčnou šťávou a podáváme s rýží nebo bramborovými noky.