Tvarohová vomasta s brutnákem a mrkví

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou všestrannou léčivku brutnák lékařský. Hodila se nejen při řadě nemocí, ale i při vaření. A přidají recept na vomastu, tedy pomazánku s brutnákem a mrkví.

Ingredience
  • ¼ kg domácího tučného tvarohu
  • 3 jarní cibulky
  • hrst nasekaných listů brutnáku
  • tlučený kmín
  • 2 mrkve
  • trochu nasekané pažitky
  • 3 lžíce kysané smetany
  • kousek celeru
  • petrželová nať
  • sůl
  • pepř

Bylinky nakrájíme nadrobno. Mrkev a celer nastrouháme, cibulku nakrájíme na tenká kolečka. Tvaroh rozmačkáme vidličkou, přidáme mrkev, celer, cibulku, bylinky, sůl, pepř, kmín, smetanu a vše promícháme. Dochutíme dle potřeby a pak vomastu dáme do chladna. Mažeme na čerstvý domácí chleba.