Papež František Rusko miluje. Nemluvím do větru, už v minulosti se dopustil neuvěřitelných výroků, míní historik Svoboda

17. březen 2024

„Výrok o bílé vlajce papežovi byl nabídnut moderátorem, to je pravda, ale četl jsem celý rozhovor v originále, a to tedy není úplně příjemné čtení,“ říká v debatě Vertikály historik a ukrajinista David Svoboda s tím, že papež František se ale tohoto tématu pak sám chytil.

Historik a ukrajinist David Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů a z Muzea paměti národa.

„Ale o ,bílé vlajce‘, o odvaze jednat tak tento termín je už – jak se říká – provařený a říká to kdekdo,“ kritizuje historik a ukrajinista Svoboda.“ 

Patří to k povinné výbavě ruských dezinformačních kanálů, kterým se nám podařilo vnuknout a imputovat prazvláštní morální maximu, podle které ten, kdo kapituluje, je větší hrdina než ten, kdo vzdoruje – a je to něco šíleného. Tady se papež ,začlenil do stáda‘,“ dodává Svoboda.

Jaroslav Šebek

Co je podle něj horší, a co si můžeme vysvětlit latinskoamerickými kořeny papeže Františka, je jeho obdiv k Rusku.

„Hrozné je to, že papež Rusko vlastně miluje. A nemluvím do větru, protože se už v minulosti skutečně dopustil neuvěřitelných výroků.“

Krutost není ruské mentalitě vlastní...?

„Za prvé řekl slova plná respektu a obdivu k tisícileté velké ruské kultuře. Ale co pokládám za obzvlášť nekorektní, je, že se také nechal slyšet, že krutost není ruské mentalitě vlastní. A to, co páchají ruské armády na Ukrajině, se spíše děje rukama neruských etnik, například Čečenců apod. Ale to je už něco jako kulturní rasismus.“

Čtěte také

„Čečenci byli historickými oběťmi ruské genocidy. No, jak se to rýmuje s tím, že se papež předloni omlouval kanadským indiánům za to, co utrpěli z rukou katolické církve?“ ptá se historik Svoboda.

Papežova slova také obratem Rusové využili k prohlášení, podle kterého prý papež vyzývá Západ, aby upustil od svých ambicí a přiznal, že se zmýlil.

„Každé slovo, které zazní ze západního prostředí a které legitimizuje ruskou agresi, je ruskou stranou využito,“ komentuje církevní historik Jaroslav Šebek.

Čtěte také

„Samozřejmě, že to ruská politika využívá, aby ukázala: ,Podívejte se, už sílí hlasy po tom, aby Ukrajina složila zbraně a ukončila nesmyslnou válku. Pak o tom budeme jednat i my‘,“ doplňuje Šebek s tím, že důležité je, že slova papeže velmi rychle doplňovala slova státního kancléře a druhého muže Vatikánu.

„A on řekl: ,Ano, ale až Rusko tuto svou agresi ukončí‘. Pro mě to znamená, že pokud bychom se drželi mezinárodních smluv a práv, musí se ruská armáda stáhnout, a to na mezinárodně uznané hranice Ukrajiny,“ dodává.

Víc si poslechněte v audiozáznamu debaty Vertikály, ptá se Naděžda Hávová.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související