Program Podcast Session

První Podcast Session se koná v pondělí 30. září 2019 od 13 do 21:30 hodin v Kasárnách Karlín. Vstup je zdarma a bez registrace. Stačí prostě přijít a být u toho. 

Doporučujeme zažít celou Podcast Session! Přijít můžete už ve 13 hodin do Kasáren Karlín v Praze, končit budeme ve 21:30. Kompletní pestrý program najdete tady na webu i na Facebooku

Workshopy nejen pro začínající podcastery

Začínáme už od 13 hodin, odpolední workshopy trvají do 15.30. Vstup je zdarma. Přijďte včas, ať dobře vidíte a slyšíte, počet míst je omezen. 

13:00–14:00, Bazén 
Jak začít s podcasty

Jak vybrat dobré téma, kde natáčet a kam podcast umístit, aby se dostal k posluchačům a byl úspěšný? Nezbytný úvod se bude hodit všem začínajícím i pokročilým podcasterům. Workshop připravil podcastový mág a rozhlasový specialista Adam Javůrek. 

14:00–14:45, Bazén
Jak mluvit na mikrofon

S lektorkou Terezií Jiráskovou zjistíte, že mluvit na veřejnosti a vyrábět audio není nic strašidelného.

Jak mluvit na mikrofon

Jak se správně ptát, proč si dát pozor na výslovnost a jak mluvit tak, aby váš podcast lidé poslouchali? Vysvětlí lektorky Jaroslava Pokorná a Markéta Součková. 

13:00–14:00, Velký sál 
Jak na techniku

Který střihací program a mikrofon si pořídit a kolik vás to bude stát? Dá se podcast nahrávat i na telefon? A na co si dát při nahrávání pozor, aby se zvuk dal použít? Všechno vysvětlí mistr zvuku Českého rozhlasu Jaroslav Pokorný.

14:00–14:45, Velký sál
Diskuse s podcastery

Přijďte si popovídat se zkušenými podcastery a zajímavými osobnostmi. Dozvíte se, jak začít s poslechem i výrobou podcastů, co je to digitální nomádství i proč hrát počítačové hry. 

Diskutovat budou hosté: Ondřej Trhoň (autor podcastové série Radia Wave Otevřené hlavy), Linda Martišková (digitální nomádka, autorka podcastu Podle sebe) a Tomáš Sobel (autor podcastu #VaseJmenoVaseZnacka), Michaela Hofmanová (Youradio).

14:45 – 15:30, Velký sál
Jak na techniku

Který střihací program a mikrofon si pořídit a kolik vás to bude stát? Dá se podcast nahrávat i na telefon? A na co si dát pozor, aby se zvuk dal použít? Nechte si vše vysvětlit od mistra zvuku Českého rozhlasu Jaroslava Pokorného.

Vinohradská 12 a nový Ping. Zažijte natáčení dvou podcastů, pokec Buchet i virtuální realitu do uší

Co zajímavého vás čeká v hlavní části a které hvězdy českých podcastů přijdou? 

16:00–17:00, Bazén
Virtuoso, poslech binaurální hry

Český rozhlas Vltava od 16 hodin představí unikátní binaurální zvuk rozhlasových her. Veškeré hlasy uslyšíte prostorově a plasticky. Sluchátka budou k dispozici, nasaďte si je a můžete se bát, nechat se hýčkat, nebo zešílet.  

17:00–18:00, Bazén
Buchtí pokec

Ivana Veselková a Zuzana Fuksová z podcastu Buchty zpovídají autorky a autory známých českých podcastů. Nečekejte klasické rozhovory, protože na ty se Buchty rozhodně nespecializují. Mnohem častěji znáte, že si skáčou do řeči a volně přecházejí mezi nesouvisejícími tématy.

Na pokec s Buchtami dorazí Miloš Čermák (novinář a komentátor), Linda Martišková (blogerka, digitální nomádka, autorka podcastu Podle sebe), Kristýna Klímová (autorka podcastu O kousek blíž), Petr Bouška (moderátor magazínu Balanc Radia Wave), Gabriela Heclová (autorka a moderátorka podcastu Started from the Bottom) a Dan Tržil (producent, expert na podcasty, autor podcast Proti proudu).  

17:00–18:00, Bazén
Natáčení nového podcastu Ping

O technologiích a novinkách v digitálním světě. Srozumitelně, zábavně, pro všechny, kdo často drží v ruce mobil. Nenechte si ujít natáčení úplně nového podcastu Ping. Live s Annou Vošalíkovou.

19:00–20:00, Bazén
Podcast Bootcamp 1.0

Prezentace kreativních řešení, které během dne dali dohromady účastníci workshopu pořádaného Kreativním hubem Českého rozhlasu. Přijďte si poslechnout, k jakým závěrům došli účastníci Podcast Bootcampu.

16:00–17:00, Velký sál
Hvězdy outdoor podcastů

Většina současných českých podcastů vzniká v interiéru – natáčí se buď ve studiu nebo třeba doma v kuchyni. To ale neznamená, že byste se nemohli vypravit i do terénu. Na konkrétních příkladech (podcast Svatebky, natáčení během cesty Transsibiřskou magistrálou) si ukážeme výhody, nevýhody a specifika toho, když se rozhodnete natáčet venku.

Hosty budou Ivan Studený (dokumentarista, spoluautor seriálu Po stopách legionářů na Sibiři), Veronika Ruppert (moderátorka, autorka podcastové série Svatebky na Radiu Wave), Zuzana Rejchová (spoluautorka seriálu S mikrofonem na točenou). 

17:00–18:00, Velký sál
Vinohradská 12 Live

Autorka Lenka Kabrhelová si pozvala známého youtubera Kovyho. 

18:00–18:30, Velký sál
Natáčení pod dekou

Jak dělat dobrý zvuk, když nemám studio. To vám ukáže Tomáš Sobel, poradce profesionálů, autor podcastu #VaseJmenoVaseZnacka.

18:30–19:00, Velký sál
Proč se vyplácí natáčet o něčem, co milujete

Martin Jirman se podělí o zkušenosti s natáčením podcastu o českém a slovenském MMA. 

Podcast Session zakončí večerní Radio Ivo  

20:30–21:30, Velký sál
Radio Ivo: Život nedoceníš

Improvizovaná rozhlasová hra, tentokrát s hostem ze světa. Kromě Petra Marka z Midi Lidí, Johany Ožvold z Kazet a Mariana Moštíka z Láhor/Soundsystemu uvidíte – ale spíš uslyšíte – Jamese Colea ze Supercrooo. Těšte se na další normální příběh ze života, který pro vás bez přípravy přinese Radio Ivo na Podcast Session Českého rozhlasu. V Kasárnách Karlín tak můžete vidět nejen vznik, ale i možnou zkázu rozhlasové hry přímo před vašima očima.

Tipy z programu

Pondělí 30. 9.
13:00–  15:30
Jak mluvit na mikrofon
Mluvte tak, aby posluchači vašeho podcastu rozuměli. Chyby, tipy, cviky od profesionálů z rozhlasu.
Bazén, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
13:00–  15:30
Jak na techniku
Který program a mikrofon si koupit a kolik to stojí? Dá se podcast nahrávat i na telefon? Workshop nejen pro začínající podcastery.
Velký sál, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
13:00–  14:00
Jak začít s podcasty s Adamem Javůrkem
Jak vybrat dobré téma, kde natáčet a kam podcast umístit, aby se dostal k posluchačům a byl úspěšný?
Bazén, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
17:00–  18:00
Vinohradská 12 živě! Hostem je Kovy
Lenka Kabrhelová bude poprvé natáčet před publikem. Zpravodajský podcast Vinohradská 12 a vy všichni s námi.
Velký sál, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
16:00–  17:00
Virtuální realita pro vaše uši
Stanice Vltava přiveze na Session svou binaurální hru Virtuoso a sadu sluchátek.
Bazén, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
20:30–  21:30
Radio IVO
Jak dopadne přenesení rozhlasové hry na pódium bez jakékoli transformace? Těšte se na Radio Ivo a rapera Jamese Colea.
Velký sál, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma

Sledujte nás