Rod Lobkowitzů bude spolupracovat s ústeckou univerzitou. Akademici budou zkoumat třeba zámek v Roudnici nad Labem

6. listopad 2023 10:31

Zámek v Roudnici nad Labem nebo hrad Střekov v Ústí nad Labem budou důkladně zkoumat studenti. Ústecká univerzita Jana Evangelisty Purkyně totiž uzavřela memorandum o spolupráci s rodem Lobkowitzů, kterým obě historické památky patří. Vedle toho mají mít akademici přístup i do lobkowitzkých sbírek. Díky tomu můžou studenti získat ojedinělou praxi.

„Máme 700 let historie tady na Střekově a přes 900 let historie v Roudnici,“ konstatuje William Rudolf Lobkowicz.

Důležitá bude spolupráce hlavně u zámku v Roudnici nad Labem. Tam mohou akademici a studenti obstarat dokumentaci památky, která začala vznikat jako hrad už ve 12. století. Doteď přitom nebyl pro důkladný průzkum prostor.

„Tím, že to byl armádní objekt, tak do dnešní doby neexistuje pořádný stavebně-historický průzkum, což je předpoklad k jakékoli zásadní revitalizaci toho objektu,“ vysvětluje Michaela Hrubá z ústecké univerzity.

Lobkowiczům patří rozsáhlé sbírky písemností

Spolupráci přínosnou pro obě strany slíbil při podpisu memoranda William Rudolf Lobkowicz: „Máme čtyři kilometry archivních a knihovních materiálů, které jsme stále nekatalogizovali. Historie přitom není mrtvá, dozvídáme se z ní nové věci každý den,“ přibližuje William Rudolf Lobkowicz.

Vedle dokumentace památek mohou lobkowiczké sbírky i studentům dalších oborů.

„Oni mají jeden z největších hudebních archivů v Čechách a ten zájem o spolupráci se studenty se netýká jen studentů historie – ty sbírky jsou tak bohaté, že mohou nabídnout inspiraci i studentům jiných oborů, jako například i hudebních,“ dodává Michaela Hrubá, proděkanka filozofické fakulty ústecké univerzity.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související