V Českém Švýcarsku začíná turistická sezona. Na návštěvníky čeká třeba dalekohled na Mlýnské cestě

6. duben 2023 15:03

V národním parku České Švýcarsko začíná v pátek 7. dubna turistická sezona. Návštěvníkům bude k dispozici nové značení cest kolem Hřenska nebo nevšední pohled dalekohledem na Pravčickou bránu.

Po loňském ničivém požáru pracovali strážci parku společně se značkaři Klubu českých turistů na tom, aby návštěvníky bezpečně provedli po území národního parku a také, aby v ohněm postižené krajině našli co nejvíc krás a zajímavostí.

„Máme namontovat 65 cedulí na 16 stanovištích. Ještě nám zbývá 11 stanovišť,“ konstatuje Pavel Nacházel, zatímco mezí Mezní Loukou a obcí Mezná instaluje nové cedule tak, aby se turisté neztratili.

„Po požáru jsme zjistili, že musí být řada stezek z bezpečnostních důvodů uzavřena – tak, abychom turistům usnadnili ten pohyb v té turisticky nejatraktivnější lokalitě. Proto sem instalujeme tyhle cedule,“ vysvětluje Jakub Juda z národního parku české Švýcarsko, zatím co s redaktorkou Českého rozhlasu míří na Mlýnskou cestu. Ta je jakousi náhradou za Gabrielinu stezku.

Na turisty tam bude čekat zajímavost – dalekohled na Pravčickou bránu. „Jedná se o dalekohled, první svého druhu v Českém Švýcarsku. Nebojte se ale, není na mince – turisté ho mohou volně využívat,“ přibližuje Juda.

Otevřené jsou po kůrovcové těžbě také vyhlídky v Kyjovském údolí a turisté se mohou svézt i na lodičkách v Divoké soutěsce.

Spustit audio

Související