Zámek Duchcov na Teplicku připravuje stavbu podzemní retenční nádrže a rekonstrukci zahrady

27. leden 2024

Vodu, kterou do ní svede okapy z hospodářských budov, využije třeba pro zalévání své Knížecí zahrady. Vylepšení zahrady zámek taky plánuje, chce jí vrátit barokní podobu.

„Nádrž bude v tomto prostoru, její dno bude někde v hloubce tří a půl, čtyř metrů. V celé délce cestičky a šířce bude ta podzemní retenční nádrž,“ popisuje kastelán zámku Duchcov Bedřich Hrabovský. „Jezírko bude v zadní části, před ochozem se soškou Niké,“ pokračuje.

Průzkumy odhalily, že tam kdysi barokní jezírko bývalo. Kastelán plánuje také opravu poničených zdí kolem Knížecí zahrady a příjezdové cesty: „Ta se změní velmi výrazně, asfalt ze 70. let zmizí úplně. Měla by zmizet alej dožilých lip, řada z nich už není bohužel ani v tom dostatečném zdravotním stavu. Bude to nahrazeno kompletní novou alejí, také lipovou. Uprostřed bude krásná, nová přístupová cesta k zámku. V tuto chvíli se počítá s povrchem v mlatu,“ přidává podrobné plány kastelán.  

Proměna čeká i hospodářskou část Knížecí zahrady. Nově by tady měl stát skleník. „Usoudili jsme, že když tam chceme mít i nějakou i sezónní květinovou výzdobu, měli bychom tady v zadní části postavit právě i ten skleník,“ vysvětluje Hrabovský.

Hospodářská budova za Knížecí zahradou je od roku 2021 zpět ve vlastnictví správy zámku. „Historicky taky patřila do zdejšího panství, pak se bohužel ten její osud zamotal a v 60. letech potom byla přestavěna pro účely místních technických služeb. V tuhle chvíli máme hotový architektonický návrh,“ líčí další plány.

Podle kastelána Bedřicha Hrabovského správa zámku už připravuje potřebné podklady pro žádost o dotaci na tuto část prací. Na ministerstvo životního prostředí ji chtějí podat ještě letos, aby další etapu obnovy mohli zahájit co nejdřív.

I další památky v Ústeckém kraji čekají v letošním roce různé opravy. Třeba zámek Libochovice na Litoměřicku chystá podle Národního památkového ústavu opravy střech, kaple a vodárenské věže za zhruba 70 milionů korun. Na zámku Stekník na Lounsku, který je od loňska na seznamu UNESCO, se zaměří na havarijní stav jihovýchodního nároží a přilehlých terasovitých zahrad.

Spustit audio

Související