České prvorepublikové laskonky

Zhruba ve stejné době se ve francouzských kavárnách objevily makronky a v českých laskonky. Těžko říct, zda se makronka inspirovala laskonkou, nebo tomu bylo naopak.

Ingredience
  • 3 bílky
  • 16 dkg cukru
  • 8 dkg mletých lískových ořechů
  • 5 dkg moučkového cukru
  • Krém: 1 konzerva sladkého kondenzovaného mléka, ¼ kg změklého másla

Zavřenou konzervu kondenzovaného mléka dejte do hrnce s vroucí vodou a nechte 2 hodiny při mírném stupni vařit. Nechte vychladnout a prošlehejte se změklým máslem. Mezitím šlehejte bílky s cukrem do hodně tuhé pěny. Misku postavte nad páru a šlehejte, až pěna zhoustne. Nechte zchladnout, ořechy promíchejte s moučkovým cukrem a zašlehejte do sněhu.

Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou a na vymazaný plech nastříkejte oválné placičky. Pečte 15 minut v předehřáté troubě, potom ve vyhřáté troubě dosušte (asi 45 min). Na polovinu vychladlých paciček naneste krém a každou přiklopte prázdnou placičkou.