Grubhoffer: Ne, v žádném případě. Nakoupit Sputnik V a pak čekat na schválení je ďábelská varianta

11. únor 2021

Agresivnější britská mutace koronaviru je podle testů na některých místech Česka už v polovině vzorků. „Je u nás zastoupena ve výrazném procentu. Zajímavé je, že se to velice liší podle regionů a okresů,“ vysvětluje Libor Grubhoffer, ředitel Biologického centra Akademie věd.

Virus mutací změnil svou architekturu a šíří se kvůli tomu o 40 až 70 procent rychleji. Proměna ale není podle biochemika tak zásadní, neměla by proto mít významný dopad na účinnost současných vakcín. Zatím také nic nenasvědčuje tomu, že by britská mutace byla nebezpečnější.

Čtěte také

„Máme veliké štěstí, že se pomalu rozjíždí plošné očkování u nás i ve světě. To je účinný nástroj k eliminaci pandemie i za cenu, že budou vznikat nové mutace. To je u virů naprosto normální. Máme štěstí, že koronaviry mutují výrazně pomaleji než třeba viry chřipky,“ vysvětluje.

Grubhoffer ovšem varuje před ruskou vakcínou Sputnik V. Navíc prý jde spíše o akademickou otázku, protože Rusko nemá dostatečnou výrobní kapacitu ani pro pokrytí vlastních potřeb.

„Nepochybuji, že z politických důvodů – pokud bychom projevili zájem – udělají vše pro to, aby sem nějaké omezené množství poslali. Varuji před tím, kdykoli mám možnost, protože je to vakcína, která neprošla řádnými klinickými testy vyžadovanými v civilizovaných zemích demokratického světa,“ upozorňuje.

Za ďábelskou variantu pak označuje návrh, aby Českou nakoupilo vakcínu a počkalo na její schválení Evropskou lékovou agenturou. „Je třeba křičet: ‚Ne, v žádném případě.‘ To je způsob myšlení některých našich politiků a já jsem z toho velice smutný,“ doplňuje s tím, že evropské úřady dosud od výrobce nedostaly potřebnou dokumentaci.

Opatření a očkování

Britská mutace koronaviru se podle Grubhoffera v Česku nepochybně objevila už počátkem prosince, první případ byl laboratorně potvrzen koncem měsíce, zareagovali jsme na to ale opožděně v domnění, že se nás to netýká. Ne všechny laboratoře například dosud rozlišují různé varianty viru.

Čtěte také

Odborníci volají po co nejrozsáhlejším testování, například na Slovensku ale ani plošné testy nevedly ke zlepšení situace.

Podle Grubhoffera šlo o naivní úsilí, řada lidí totiž může mít jednorázový test negativní a přitom už jsou šiřiteli onemocnění.

„Mnohem důležitější je důsledné dodržování epidemických opatření,“ zdůrazňuje s tím, že na Slovensku platila velmi přísná opatření, která ale nebylo možné držet věčně a po jejich zrušení se situace zhoršila, podobně jako v jiných evropských zemích.

Situace v Česku je ale výrazně horší v porovnání s Rakouskem nebo Německem. „Pandemie je dynamická záležitost. Jen na chvíli se povolí a problémy se vrátí. Je to dané životním stylem, poměrem venkovské a městské populace. Vídeň před časem měla velké problémy, podobně jako dříve Praha,“ srovnává český a zahraniční přístup Grubhoffer.

„Apely jsou nutná věc, ale skutečnou nadějí je plošné očkování, které výrazně zpomalí šíření viru. Jakkoli tu už budeme mít dvě až tři nové varianty. Efekt zaznamenáme nezávisle na lidském chování, potřebách a touhách,“ věří virolog.

Jak se proměnil koronavirus? Poslechněte si záznam rozhovoru v Interview Plus.

Spustit audio

Související