Mezinárodní konferenci o roli médií během ruské agrese na Ukrajině zahájil prezident Pavel

25. květen 2023

Ke 100. výročí rozhlasu zorganizovalo Zpravodajství Českého rozhlasu ve čtvrtek 22. června v Praze mezinárodní konferenci „Média a Ukrajina“. Vystoupili zde český prezident Petr Pavel, starosta Kyjeva Vitalij Kličko, britský novinář Peter Pomerantsev nebo dcera zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova Žanna Němcovová.

„Český rozhlas se rozhodl uspořádat exkluzivní konferenci o úloze médií během ruské agrese na Ukrajině, kterou odvysílají i naše zpravodajské stanice. Vážíme si toho, že na konferenci dorazí prezident České republiky Petr Pavel. Je pro nás také čest, že svoji účast přislíbil starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Posluchači se mohou těšit i na jedinečné příspěvky českých nebo zahraničních válečných reportérů,“ představoval pozvané řečníky generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Čtěte také

Online konferenci vysílal Český rozhlas vysílat na stanicích Radiožurnál, Plus a streamoval na zpravodajském serveru iROZHLAS.cz. V prostoru Jatka 78 v pražských Holešovicích se probírala role médií v pokrývání dění na Ukrajině a odpovědnost novinářů i Západu jako celku.

„Ruskou agresi na východ od nás sledujeme od samotného počátku, neustále máme v akci reportéry včetně stálého zpravodaje na Ukrajině Martina Dorazína. Posluchačům a příznivcům chceme přiblížit, jak vypadá práce našich i ukrajinských kolegů v terénu, jaká řeší dilemata a jaká je budoucnost válkou zkoušené země pohledem českého prezidenta či dalších světových osobností,“ vysvětlil ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Ondřej Suchan.

Konferenci zahájil český prezident Petr Pavel v 10:00, jeho projev společně přenášeli Český rozhlas Radiožurnál i Český rozhlas Plus.

V programu bylo dále vystoupení prezidenta a kyjevského starosty Vitalije Klička, panel věnovaný práci ukrajinských novinářů, dezinformacím, svědectví českých válečných reportérů Martina Dorazína, Petry Procházkové a Václava Černohorského. Konference se také zaměřila na výhledy veřejnoprávních médií ve střední a východní Evropě nebo na budoucnost Ukrajiny očima britského novináře Petera Pomerantseva, americké historičky Marci Shore a ruské opoziční novinářky Žanny Němcovové.

„Nechtěli jsme dělat nic honosného, uprostřed válečného konfliktu to nedává smysl. Proto syrový prostor v Holešovicích a snaha přinést co nejvíc osobních svědectví,“ dodává šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Josef Pazderka.

autor: bbu