Nejen startovací byty pro mladé, v Kardašově Řečici mají i startovací hnízdo pro čápy

28. únor 2019 15:18

Do Česka se začínají vracet čápi. I když by přes moře měli podle pranostiky letět až na svatého Řehoře, tedy 12. března, na některých místech už se z hnízd ozývá klapání zobáků.

V České republice je podle ornitologů téměř 1400 čapích hnízd a jedno teď přibylo i v Kardašově Řečici na Jindřichohradecku.

Naposledy čápi v Kardašově Řečici hnízdili před pěti lety. „Samec z chovného páru se utopil v jímce, a tím pádem zůstala jenom samice. My jsme v ten moment zareagovali, vybrali jsme vejce z hnízda, podařilo se dokonce ještě odchovat dvě mláďata, ale v příštím roce už tady u nás nezahnízdili,“ vzpomíná starosta města Petr Nekut.

I když evropská čapí populace sílí, ta česká stagnuje. Na Třeboňsku, na jehož okraji Kardašova Řečice leží, těchto ptáků dokonce ubývá. „Dneska je většina čápů v pahorkatinách Pošumaví, na Vysočině, ve východní části jindřichohradeckého okresu. Na Třeboňsku, kde před desítkami let hnízdilo třeba třicet párů čápů, jsou teď tak tři až čtyři,“ vysvětluje ředitel jihočeského pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny Jiří Bureš.

Neobsazené hnízdo na střeše řečické školy postupně rozebraly kavky. Město ho nechalo znovu vyplést a dokonce střechu postříkat vápnem. „Vápno imituje ptačí trus, vytváří dojem, že hnízdo je obydlené, tak jsme to zkoušeli, ale ani to nám nepomohlo,“ popisuje neúspěch Petr Nekut.

Z hnízda v Blatné zmizeli čápi. Záhadu se snaží rozluštit ornitologové i rybáři

03568268.jpeg

Čápi v Blatné jsou českou raritou: na rozdíl od všech ostatních čápů v zimě neodlétají do teplých krajin. To platilo od roku 2006 až do letošní zimy. Tentokrát ale zmizeli ze svého hnízda. Blatenští rybáři i ornitologové se snaží záhadu rozluštit.

Čapího klapání se přesto v Kardašově Řečici nechtějí vzdát, a tak letos postavili pro ptáky další hnízdo. „Ořezávali jsme veřejnou zeleň a tam byly takové silné delší pruty zejména z jasanů, které jsme vpletli do ocelové konstrukce, hlavně proto, aby to ptactvo tak snadno zase nerozebralo,“ vypráví Petr Nekut.

To je podle Jiřího Bureše nejlepší postup, když chce město čápy nalákat. „Stává se, že čapí páry bojují o hnízdo a vždycky prvně obsazují hnízda, která už jsou hotová, protože tam je práce na jaře minimální,“ dodává.

V Kardašově Řečici teď možná o trochu víc než v jiných obcích s čapími hnízdy vyhlížejí, jestli si nabízené startovací hnízdo nějaký pár poslů jara vybere.

Spustit audio

Související