Srnčí nebo jelení kýta se smetanovou omáčkou podle Úsporné kuchařky Anuše Kejřové
Anuše Kejřová byla propagátorka úsporné kuchyně, nabídka byla v její prvorepublikové kuchařské knize opravdu pestrá. A co hospodyním radila? Základem mělo být vařit s rozmyslem, tedy tak, aby žádné jídlo nepřišlo nazmar...
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Očištěnou srnčí kýtu protáhneme slaninou. Na pekáč dáme 2 lžíce másla, lžíci krájené cibule i se slupkou, 1 lžíci mrkve, celeru, petržele, 2 bobkové listy, 10 nových koření, 15 pepřů, štipku dymiánu, necháme vše zažloutnouti. Nepatrně polévkou zalijeme, maso osolené na to vložíme, v troubě pod poklicí dusíme, občas šťávou polijeme.
Když je kýta měkká (1-2 hodiny), necháme ji prudce zčervenati. Mezi pečením potíráme ji máslem, přidáme 1 lžíci octa, několik kapek citronové šťávy a kousek kůry. Do omáčky nalijeme koflík kyselé smetany, do které jsme 1 lžíci mouky rozkverlaly, necháme povařiti, zahoustnouti a omáčku přes husté síto procedíme. Podle chuti přisolíme nebo přikyselíme.
Ke kýtě podáváme obyčejný knedlík nebo bramborové obloučky.