Bažant na víně podle prvorepublikového receptu

Oslava Dne matek byla u nás za první republiky spojena nejen s dárkem, ale také s pohoštěním, v měšťanských rodinách někdy i s posezením v restauraci.

Ingredience
  • 2 bažanti
  • 20 dkg slaniny
  • sůl
  • pepř
  • 20 dkg šalotky
  • 1 dl bílého vína

Očištěného bažanta prošpikujte, osolte a opepřete a za stálého podlévání bílým vínem jej upečte doměkka. Podávejte s červeným zelím a houskovými smaženkami. Ty připravíte takto: 2 housky nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a zalijte 2 dcl smetany, přidejte sůl, muškátový květ a 1 dkg droždí a vytvarujte ze směsi placičky. Udělejte vinné těstíčko z 2 vajec, ½ dcl bílého vína a trochy hladké mouky a placičky v něm obalte. Osmažte na pánvi na oleji dozlatova.