Noky se zemčaty podle Válečné kuchařky Marie Součkové z roku 1940

Ani ve vyprávění o tom, co a jak naše babičky vařily, nemůžeme opominout konec 2. světové války v Evropě. Bylo to období radosti, ale stále přetrvávající nouze a tak recepty byly chudé.

Ingredience
  • 5 brambor
  • 1 vejce
  • 3 dcl mléka, nebo vody
  • špetka soli
  • 1 lžička Ötkerova prášku do pečiva
  • 15 dkg bramborové mouky
  • 15 dkg pšeničné mouky

Brambory uvaříme ve slupce. Mléko, vejce, sůl a mouku s práškem do pečiva vypracujeme v těsto, ze kterého vytvoříme noky a uvaříme. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, stejně nakrájíme i uvařené noky, dáme dohromady a na lžíci sádla prohřejeme. Podáváme se salátem z kysaného zelí.