Výstava Národního technického muzea a Českého rozhlasu přibližuje 100 let rozhlasové historie

16. květen 2023, aktualizováno

Ke stému výročí pravidelného rozhlasového vysílání u nás pořádá Český rozhlas spolu s Národním technickým muzeem výstavu „Sto let je jen začátek – Český rozhlas 1923–2023“. Od slavnostního otevření 17. května 2023 až do konce roku mohou návštěvníci díky různorodým formám poslechu doslova zažít rozmanitost rozhlasové produkce v průběhu uplynulého století. Výstava ale kromě historie představí i aktuální trendy a vyhlídky konzumace obsahu, způsoby jeho příjmu i distribuce.

Letenské muzeum čeká v následujících měsících ambiciózní proměna v interaktivní zvukovou arénu. Mezi historickými exponáty výrobní, přenosové a vysílací techniky budou zaznívat příběhy připomínající bohaté století kvalitního rozhlasového programu, významné události spojené s Českým, respektive s Československým rozhlasem nebo osobnosti, které za nimi stály.

Výstava vzniká v unikátní spolupráci autorských a realizačních týmů Národního technického muzea a Českého rozhlasu.

Výstava Sto let je jen začátek. Český rozhlas 1923–2023

Výstava je prodloužena do 18. února 2024
Národní technické muzeum v Praze,
úterý–neděle, 9:00–18:00

Pro dokonalý zážitek sluchátka s sebou!

Koupit vstupenku ❯❯

Stěžejním motivem celé výstavy je snaha o propojení historie rozhlasu a rozhlasové techniky s moderními formami tvorby a distribuce. I přes svůj znamenitý věk a zkušenost se Český rozhlas umí dívat a dívá vpřed, jako „moderní veřejnoprávní médium zřízené lidmi a pro lidi, které každý den informuje, vzdělává, baví a je partnerem pro každého kdykoli a kdekoli. Tuto jeho misi a poslání chceme výstavou podtrhnout“, uvádí vedoucí organizačního týmu výstavy za Český rozhlas Martina Poliaková z Oddělení strategického rozvoje.

Čtěte také

Modernita se projeví již v samotném způsobu prezentace informací a výstavních děl. Archivní nahrávky Českého rozhlasu se návštěvníkům zhmotní v žánrových posleších pod tzv. audio sprchami – sportovními okamžiky, politickými událostmi, dramatickou tvorbou nebo pohádkami pro děti. Další audia budou přes QR kód zvučit dobové fotografie a doprovodné informace a další pořady si lze poslechnout při individuální procházce s vlastními sluchátky a aplikací mujRozhlas. Dvakrát za hodinu se celým prostorem výstavy rozezní rozhlasový obsah pro společný poslech, a ve speciální tmavé místnosti pak imerzivní zvukové aranžmá vystaví svět, kde se návštěvníkům zvuk zviditelní.

Pamětní kousky z fondů Národního technického muzea doplněné výběrem z Českého rozhlasu návštěvníka provedou sedmi obdobími rozhlasové historie. Vystaveny budou vzácné exponáty se sbírek NTM jako např. nově zrestaurovaný vysílač, typ SFR MD 50 francouzské provenience, spuštěný na počátku roku 1925 v pražských Strašnicích, který rozdával radost prvním posluchačům Československého rozhlasu. Mnohé předměty prezentované ve výstavě jsou dokladem technického vývoje, ale mají i hodnotu spojenou s historickými mezníky jako např. mixážní pult, od kterého v květnu 1945 znělo volání o pomoc.

Čtěte také

Dominantním prvkem sálu se stane datová socha sestavená na základě matematické vizualizace různorodých vztahů v rozhlase. Mezi vizuálními elementy nebudou chybět světelné efekty, videoinstalace nebo originální výstavní grafika.

Dalším z neobyčejných exponátů bude také plně funkční vysílací pracoviště umístěné přímo v budově muzea. V průběhu celé výstavy se odtud plánují živá vysílání pořadů vybraných stanic Českého rozhlasu.

Součástí programu je i bohatý doprovodný a vzdělávací program pro školy, na kterém spolupracují Český rozhlas a Národní technické muzeum.  Na své si přijdou i nejmenší návštěvníci, pro které bude přichystána dětská zóna.

autor: Martina Poliaková