Luxusní restaurace Vinohradská 12!

4. březen 2024

Láska prochází žaludkem a právě dobré jídlo provázelo březnové Vlnohraní. V krásné, stylové restauraci nás přivítala šéfkuchařka Martina Spiritová, která společně se spokojenou, ale lehce vybíravou návštěvnicí Janou Trojanovou, také s hudebníky a diváky vytvořila speciální MENU. Do receptů použila exkluzivní ingredience z různých hudebních skladeb.

A že to v naší rozhlasové kuchyni náramně vonělo! Nechybělo totiž Koření, cyklus Bernarda Andrese. Z něj nám harfistka Kateřina Valášková zahrála dvě části: Pistácii a Vanilku.  

Hlavním chodem na našem meníčku byla labuť, kterou jsme rožnili na ohni v písni labutě ze skladby Carla Orffa Carmina Burana v podání fagotistky Emílie Smolákové a klavíristy Egliho Priftiho.

Masíčko jsme zalili švestkovou omáčkou, ingredience byly z baletu Petra Iljiče Čajkovského Louskáček, z tance Cukrové (švestkové) víly. Jelikož se známá melodie někdy používala i pro tanec panenek na klíček, podle jedné takové všichni návštěvníci restaurace tančili.

V menu nechyběly ani nápoje. Káva voněla celým pořadem, a to i díky árii Mädchen, die von harten z Kávové kantáty Johanna Sebastiana Bacha. Vínečkem bílým i rudým z moravského kraje jsme si ve známé melodii symbolicky připili.   

Velkým zpestřením pak byla část baletu Bohuslava Martinů Kuchyňská revue, kterou jsme si poslechli ve verzi pro klavír. Oči diváků se během ní ubíraly ke kuchyňskému náčiní, jež tančilo nad nataženým prostěradlem. Úkolem bylo poznat hlavní protagonisty Kuchyňské revue. Šéfkuchařka Martina navíc vyhlásila soutěž v tvorbě komiksu  s hlavními postavami (smetáku, hrnce, pokličky, utěráku a kvedlačky).

Na konci hudební hodinky zazněla Kuchyňská kapela Otomara Kvěcha, kterou jsme si (za zvuku vařeček, struhadel a lahví) společně natočili.

Vítězný komiksový příběh: Kuchyňská revue v podání 4.D

Vtipný, trochu bláznivý, ale hlavně plný kreativity - takový byl komiks vytvořený třídou 4.D. ze ZŠ Emy Destinnové. Hlavní postavy - pan Hrnec, paní Poklička, Kvedlačka, Smeták a Utěrák se ocitly v nečekané situaci. Jejich originální příběh oslovil porotu natolik, že jim přisoudila první místo. Všem zúčastněným moc děkujeme, všechny komiksy se nám moc líbily a každého odměníme.

Pan Hrnec a jeho žena Poklička spolu spokojeně sedí v kuchyni a oknem pozorují, jak se do vedlejšího domu někdo stěhuje. Z auta vystupuje paní Kvedlačka a začíná se zabydlovat ve svém novém domově. Zanedlouho na pana Hrnce s paní Pokličkou kdosi zvoní. Je to jejich nová  sousedka Kvedlačka. Jde se jim představit a nese na přivítanou dort. Za chvíli přichází na návštěvu i rodinný přítel pan Smeták, zapojuje se do proudu zábavy a usedá na poslední volnou židli u stolu po bok červenobílého pana Utěráka. Po nějaké době pan Hrnec opouští společnost a jde se projít na čerstvý vzduch. Tak dlouho se kochá okolní krajinou, až se ztratí a neví kudy kam. Protože se dlouho nevrací, všichni se ho vydají hledat a jako první ho objeví jejich nová známá - svůdnice Kvedlačka, které, i přes svou popletenost, velmi imponuje. Láskyplně ho oslovuje miláčku a dovede pana Hrnce zpět domů, ale zjistí, že nemají klíče. Přítel Smeták si však ihned ví rady, neváhá ani okamžik a vyrazí dveře. Krátce na to, vždy praktická paní Poklička, najde klíče v tašce. Pan Hrnec si tak uvědomí, jakou v ní má oporu a o paní Kvedlačku už ani "dnem" nezavadí. Pak už jen všichni čekají, až si v nich někdo uvaří něco dobrého. :-)

Výsledky soutěže pro rodiče s dětmi

S opravdu vydařeným komiksem naši soutěž pro rodiče s dětmi vyhrála Anička a Elinka. Moc děkujeme za velmi originální a propracované zpracování Kuchyňské revue a posíláme vstupenky na další sobotní představení.

Spustit audio

Více o tématu