Staropražský advent s rozhlasovými symfoniky

16. leden 2024

Staropražský advent

Advent je obdobím radostného očekávání a těšení se, je časem přípravy.

V rámci prosincového Vlnohraní jsme se v nádherných prostorách kláštera sv. Anežky České chystali na koledu jako kdysi dávní obyvatelé Prahy.

V doprovodu nejrůznějších svatých jsme s diváky prožili staropražský advent, zkrácený do hodinového pořadu.

Stejně jako staří Pražané jsme zažili spoustu legrace.

Luštili jsme speciální křížovku, převlékli dvě dívky za Barborky, dirigent Kryštof Spirit nás zasvětil do tajů dirigování, s Martinou Spiritovou jsme si zanotovali koledu Stojí vrba košatá, zapálili jsme symbolicky a postupně čtyři svíčky na adventním věnci.

K slavnostní atmosféře velkou měrou přispěli členové Symfonického orchestru Českého rozhlasu. V jejich podání jsme slyšeli třeba předehru z oratoria Mesiáš od G. F. Händela, pochod z baletu Louskáček od P. I. Čajkovského či hymnus Ejhle, Hospodin přijde.

Závěrečná část patřila písni Byla cesta, byla ušlapaná. Za zvuku SOČRu, za zpěvu Jany Trojanové a zvuku zvonkoher a zvonečků se i v nerozhlasových prostorách podařilo natočit nahrávku.

S přáním krásných Vánoc, všeho dobrého do nového roku a vyhlášením další soutěže jsme uzavřeli adventní Vlnohraní.

Výsledky prosincové soutěže

Moc děkujeme všem třídám, které se do ní zapojily.

Nejvíce hlasů získali a vítězi se stali žáci 4. B ze ZŠ Vodičkova. Za originální ztvárnění koledy Pojďme spolu do Betléma získávají prohlídku po budově Českého rozhlasu. Gratulujeme!

Vítězná práce třídy 4.B ZŠ Vodičkova, koleda “Půjdem spolu do Betléma”
Spustit audio

Více o tématu