Stepařská premiéra ve Vlnohraní

16. leden 2024

S noblesou a elegancí jsme diváky provedli taneční hodinkou a vyzvali je několikrát k tanci.

Lednové Vlnohraní otevřelo vášnivé Libertango od Astora Piazzolly v podání akordeonisty Viktora Stockera, které přilákalo na pódium i obě moderátorky a další hudebníky. Jana Trojanová se nachystala na ples, Egli Prifti donesl květinu a usedl ke klavíru, Eliška Kopecká přitančila s hobojem v ruce po boku Martiny Spiritové.

V průběhu pořadu jsme zjistili, jak by hudba určená ke ztvárnění tancem měla vypadat. Nezapomněli jsme na historické tance a s nimi na jeden ze starších hudebně tanečních útvarů, tzv. barokní suitu. Vyslechli jsme čtyři nejznámější tance: Allemande – Courante – Sarabande – Gigue. Za zvuku cembala a altové flétny/hoboje jsme si mohli představovat dámy v nadýchaných šatech a pány v parukách, jak se kdysi pohybovali po zámecké podlaze.

Zjistili jsme, že složit taneční hudbu není vůbec snadné, že je třeba dodržovat stejné tempo. Však jsme si to ověřili na části (Tanz) z díla Carla Orffa Carmina Burana.

Nejumělečtějším tancem vůbec je klasický balet, jak potvrdili i mnozí v sále. S nadšením pak hádali, z jakého baletu zaznívá ukázka (P. I. Čajkovskij: Labutí jezero).

A že se nedá tančit na židlích, nebo velmi obtížně?? Nesmysl?! Za zvuku Galop Polky Johanna Strausse staršího se odvázalo celé publikum. Zapojili jsme ruce, nohy a snažili se napodobit Martinu, která se s lorňonem v ruce přemístila do Vídně na ples.

Reakce z publika:

 „Ráda bych dnes vyzdvihla vysokou profesionalitu všech účinkujících a moderátorek Jany a Martiny. Obě velice citlivě reagovaly na dětské publikum a někdy i nečekané odpovědi dětí. S vtipem a elegancí dokázaly vše dobře ukočírovat. Děkuji za vaše nasazení!“

Ovšem vrchol nastal vzápětí, kdy se z hlediště k pomyslnému pódiu proklapaly skvělé stepařky Františka Spiritová a Nina Dubsky. Ačkoli step vznikal v Americe, kde mezi sebou soutěžili američtí a irští tanečníci, dneska se stepuje všude a především na jakoukoli hudbu. A tak pro dívky nebyl problém zastepovat na Slovanský tanec č. 8 Antonína Dvořáka. Jednalo se o choreografii, kterou exkluzivně pro Vlnohraní sestavil několikanásobný mistr České republiky, Evropy i světa Tomáš Slavíček.

A závěr se tradičně neobešel bez natáčení. Ve stylu country na písničku Ó, Zuzano tančilo vše, co mělo ruce, nohy. 

Výsledky soutěže pro školy

Gratulujeme třídám 3. A a 3. B ze ZŠ Nebušice za vítěznou choreografii ke Slovanskému tanci č. 8 Antonína Dvořáka a těšíme se na setkání s nimi na prohlídce Českého rozhlasu. Moc se nám líbilo i pojetí dětí ze 3. C základní školy Hostivař, kterým posíláme malý dárek v podobě souboru CD "Nebojte se klasiky".

Moc děkujeme všem třídám, které se soutěže zúčastnily. Všechna videa byla velmi podařená a vybrat ta nejlepší byl velmi náročný úkol. 

Výsledky soutěže pro rodiče s dětmi

Naši soutěž pro rodiče s dětmi vyhrály Eliška a Adélka s velmi podařenou sestavou. 

Spustit audio

Více o tématu