Bylinkový likér
Podle dalšího z receptů našich babiček můžeme vyzkoušet přípravu domácího bylinkového likéru a připomeneme vznik božkovské likérky.
Ingredience
- 1 l domácí pálenky
- čerstvé bylinky
- 1 kg cukru
- 1 l vody
Do sklenice dáme čerstvé bylinky (meduňka, šalvěj, tymián, mateřídouška, yzop, levandule, rozmarýna), zalijeme až po okraj alkoholem a necháme na sluníčku 14 dní vyluhovat. Občas protřepeme.
Po 14 dnech scedíme přes plátýnko nebo přes utěrku. Do 1 l vody nasypeme 1 kg cukru, povaříme a necháme vychladnout. Smícháme s bylinkovým výluhem v poměru 1:1 a necháme aspoň týden odležet.
Je dobré servírovat v tmavé sklenici, protože na dně se někdy udělá zákal - zbytek z bylinek, který se nepřefiltroval. Může se pít „jen tak“ pro potěšení nebo při žaludeční nevolnosti.