Jaká je budoucnost podcastů? „Bude to řežba a máme se na co těšit!“

9. srpen 2019

„Pravidelně mi padá brada,“ říká o fenomenálním vzestupu poslechu podcastů rozhlasový analytik Adam Javůrek. S nadsázkou tvrdí, že by se vývojáři mobilních her měli začít bát. „Nebo by měli začít s podcasty, které mě nalákají zase zpět k hraní,“ dodává. 

Experimenty s interaktivním audiem, placené podcasty, boom českých tvůrců. To jsou trendy, které podle analytika Českého rozhlasu Adama Javůrka zásadně posunují svět audia. Podcasty jsou čím dál populárnější, konkurují i mobilním hrám, tvrdí v rozhovoru. A zve příznivce na 30. září 2019, kdy Český rozhlas pořádá v karlínských kasárnách první Podcast Session.   

Podcast Session 2019

  • Vstupné zdarma
  • 30. 9. 2019 od 13 do 22 hodin
  • Kasárna Karlín, Praha
  • Pořádá Český rozhlas

Vše o Podcast Session 2019

Které podcasty posloucháš pravidelně?

Z českých poslouchám pravidelně Vinohradskou 12 a takovou její protiváhu Mikrovlnky, občas to doplním nějakým rozhovorem z Respektu a samozřejmě sleduji Dataře od mých kolegů datových novinářů. Zhltnul jsem Matematiku zločinu. Rád zkouším i nezávislé české podcasty, každý týden si nějaký pustím, ale zatím jsem si na žádném závislost nevypěstoval.

A ze zahraničních? 

Odebírám asi deset zahraničních podcastů. Například Today Explained, Reply All nebo Song Exploder, ale tam si vybírám podle konkrétních epizod.

Jak poslouchat podcasty Českého rozhlasu

Přes webové stránky

Na webu rozhlasové stanice (stanice.rozhlas.cz) klikněte v menu na Pořady. Rozklikněte si informace o svém oblíbeném pořadu. V pravé části klikněte na „Odebírat tento pořad jako podcast“ a pak už jen zvolte, v které aplikaci chcete svůj pořad poslouchat.

V aplikacích

Budete potřebovat mobilní aplikaci pro odebírání podcastů. Přímo v aplikaci stačí jen vyhledat svůj oblíbený rozhlasový pořad, kliknout na „Odebírat“ – a hotovo. Každý nový díl se automaticky objeví u vás v mobilu. Poslouchat odvysílané díly tak můžete kdykoliv, dokonce i když nejste připojeni k internetu.

Máš nějaký podcastový objev?

Dneska mě třeba nadchla nová epizoda podcastu Switched on pop, který pravidelně rozebírá hudební hity a analyzuje, proč jsou tak zatraceně chytlavé. No a aktuální díl měl výborný nápad: food kritička Hillary Dixler Canavan z webu Eater si všimla, že v restauracích hraje hodně podobná hudba. V tomto díle Switched on pop rozebírají, jak restaurace tvoří své playlisty, proč jsou si tak podobné a čím to je, že se konkrétní písně takto uchytily.

V které aplikaci posloucháš?

Nejčastěji v Apple Podcasts, ale kvůli testování občas odbíhám jinam. Doma občas poslouchám přes Spotify propojený na chytrý reproduktor Google Home. V něm mám také nastavené, že když řeknu „Hey Google, good morning“, tak mi pustí nový díl Vinohradské 12.

Dokázal bys popsat svůj životní stav „před podcasty“ a „s podcasty“?

Dřív jsem čas v MHD či ve vlaku trávil hraním FIFA Mobile nebo podobné zásadní hry, teď tam poslouchám podcasty. Výrobci mobilních her by se měli mít na pozoru. Nebo by měli začít s podcasty, které mě k hraní zase nalákají.

Čtěte také

Kde a kdy posloucháš nejčastěji? 

Podcasty tedy poslouchám hlavně na cestách, tam jsem je ostatně i objevil. Ve vlaku jsem před pár lety zkusil epizodu Our computers, ourselves z podcastu Invisibilia a spadla mi brada: „Ty jo, takhle umí znít audio?!“ Od té doby mi padá brada pravidelně.

Jaká je podle tebe budoucnost audio formátu?

Máme se na co těšit. Předpokládám, že dál bude výrazně růst popularita podcastů v Česku, vznikne řada nových projektů. Jistě se bude experimentovat i s placenými podcasty. Já osobně se těším na pokusy s interaktivním audiem, které umožňují chytré reproduktory. V zahraniční to bude ještě větší řežba, protože inzertních peněz teče do podcastů už docela hodně a každý si bude chtít něco z toho ukrojit.

Rozhlasové podcasty zažívají boom, překvapilo tě to?

Jako analytik webu přece nemůžu přiznat, že by mě něco překvapilo! Mám výhodu v tom, že český internet většinou kopíruje chování v zahraničí, takže co se chytne v Americe, přijde během pár let sem. Když jsem viděl, jak podcasty v Americe rostou a jak se chytají i jinde, byl jsem si jistý, že to přijde i sem. A je super, že se to opravdu děje.

Máš po ruce statistiky, které to dokazují? 

Od listopadu 2018 do srpna 2019 například poslechovost podcastů Českého rozhlasu vyrostla čtyřnásobně. Rozjíždí se tu nezávislá scéna a každou chvilku se přidává nějaké médium se svým vlastním podcastem. Každé z nich ten boom trochu ještě víc posílí. Doufám, že se nám ten boom podaří posílit i naším prvním českém podcastovém festivalu Podcast Session, který se bude konat už 30. září.

autor: juk
Spustit audio

Související

Více o tématu

Tipy z programu

Pondělí 30. 9.
13:00–  15:30
Jak mluvit na mikrofon
Mluvte tak, aby posluchači vašeho podcastu rozuměli. Chyby, tipy, cviky od profesionálů z rozhlasu.
Bazén, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
13:00–  15:30
Jak na techniku
Který program a mikrofon si koupit a kolik to stojí? Dá se podcast nahrávat i na telefon? Workshop nejen pro začínající podcastery.
Velký sál, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
13:00–  14:00
Jak začít s podcasty s Adamem Javůrkem
Jak vybrat dobré téma, kde natáčet a kam podcast umístit, aby se dostal k posluchačům a byl úspěšný?
Bazén, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
17:00–  18:00
Vinohradská 12 živě! Hostem je Kovy
Lenka Kabrhelová bude poprvé natáčet před publikem. Zpravodajský podcast Vinohradská 12 a vy všichni s námi.
Velký sál, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
16:00–  17:00
Virtuální realita pro vaše uši
Stanice Vltava přiveze na Session svou binaurální hru Virtuoso a sadu sluchátek.
Bazén, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
20:30–  21:30
Radio IVO
Jak dopadne přenesení rozhlasové hry na pódium bez jakékoli transformace? Těšte se na Radio Ivo a rapera Jamese Colea.
Velký sál, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma

Sledujte nás