Navštivte poslechový koutek plný zeleně a objevte svět rostlinných podcastů

27. září 2019

Blíží se Podcast Session, kde botanická laboratoř Haenke vykouzlí prostor plný tropické zeleně. Přijďte a vychutnejte si program obklopeni rostlinnými skvosty všech druhů a velikostí. Pokud vás botanické téma zajímá, můžete si pustit jeden z pěti doporučených podcastů. 

Existují vůbec podcasty o pěstování pokojovek? Jak příroda ovlivňuje uměleckou tvorbu? Pusťte si jeden z pěti podcastů, které rádi poslouchají tvůrci z rostlinné laboratoře Hænke. Na podcastový svátek Českého rozhlasu, který se koná v Kasárnách Karlín v pondělí 30. září 2019, přivezou řadu zajímavých rostlin. „Podcasty se mnohem lépe poslouchají i tvoří v prostředí krásných rostlin, chystáme tedy zelená útočiště po celém prostoru kasáren. U Bazénu se můžete těšit na tropickou oázu, kavárnu zase osvěží poslechový koutek,“ naznačuje jedna z autorek instalace Alexandra Střelcová. Audio a rostliny, jak si budou rozumět? Přesvědčte se sami a přijďte, vstupné je zdarma.  

Rostlinná laboratoř Hænke

Haenke přibližuje význam rostlin ve společnosti skrze přednášky, workshopy a další události. Zeleň propojují s designem a uměním v instalacích,  které se objevily v Českém centru v Londýně, CAMP, Střeše Lucerny nebo festivalu reSITE. Instalace Victoria Pragensis – botanický labyrint složený z téměř tisíce rostlin, která se v létě 2017 objevila na Piazzettě Národního divadla – získala nominaci na loňskou Českou cenu architektury a přitáhla pozornost řady českých i zahraničních médií.

In Defense of Plants

Pokud se váš balkon plní letničkami, v kuchyni pěstujete bylinky a pokojovek v obýváku se už ani nemůžete dopočítat, tento podcast je přesně pro vás. Jeho průvodce, americký botanik a publicista Matt Candeias, se v něm řídí heslem „plants are everything“ – a všechna tajemství říše rostlin také postupně rozkrývá. Dozvíte se tedy, co má společného data mining s herbáři, jak funguje semínková banka i jak je to se sexuálním životem palem juka. A to by přece chtěl vědět každý.

On The Ledge

Tuto poutavou sérii má na svědomí britská novinářka (a velká plant lady) Jane Perrone, která kdysi připravovala dnes již neexistující podcast Sow Grow Repeat od The Guardian. Dnes již na volné noze pravidelně zpovídá experty z oblasti botaniky a souvisejících oborů, díky kterým se naučíte pěstovat všechno od aloe po zamioculcas. Dozvíte se také, které pokojovky jsou zrovna trendy, i nejrůznější triky v případech, kdy vaše kvítka nejsou zrovna ve formě. Věděli jste, že na světě existuje celkem 1600 druhů pepřinců? My také ne.

Bloom Grow Radio

Rozhlasová stanice věnovaná exkluzivně pokojovým rostlinám? Hlasitě přikyvujeme! Podcastem provádí Američanka s italskými kořeny Maria Failla, která podle svých slov prošla fází naprostého plantkillera, než se postupně naučila s láskou pečovat o všechnu svou pokojovou zeleň. O své historky se dělí s posluchači i s hosty, kterými jsou většinou newyorští instagramoví plantfluenceři, takže pokud při poslechu tohoto podcastu tematicky projedete Instastories, budete zaručeně v obraze.

Pause With Plants

Když jsme u těch plantfluencerů, jedním z nich je i newyorská psycholožka Brittany Gowan, kterou možná na Instagramu znáte pod přezdívkou I Have This Things With Urban Jungles. Brittany nedávno spustila vlastní podcast s názvem Pause With Plants, kde se věnuje především tomu, jak mohou rostliny pomoci lidské psychice. Praktické rady pro lepší péči o rostliny se zde snoubí s tipy pro lásku k sobě, takže můžeme jedině doporučit.

Eatweeds

Protože za projektem Haenke stojí francouzský etnobotanik, nelze nezmínit podcast Eatweeds. Etnobotanická exkurze neuvěřitelným světem rostlin nabízí v odlehčené a popularizační formě historky a rozhovory s osobnostmi z oblastí botaniky a přírodních věd, ale i s šéfkuchaři, lékaři nebo umělci. Jak se starat o svou pileu se díky Eatweeds sice nenaučíte, zato zjistíte, jak vyrobit protein z listů kopřivy. A to se taky může hodit.

Spustit audio

Související

Více o tématu

Tipy z programu

Pondělí 30. 9.
13:00–  15:30
Jak mluvit na mikrofon
Mluvte tak, aby posluchači vašeho podcastu rozuměli. Chyby, tipy, cviky od profesionálů z rozhlasu.
Bazén, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
13:00–  15:30
Jak na techniku
Který program a mikrofon si koupit a kolik to stojí? Dá se podcast nahrávat i na telefon? Workshop nejen pro začínající podcastery.
Velký sál, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
13:00–  14:00
Jak začít s podcasty s Adamem Javůrkem
Jak vybrat dobré téma, kde natáčet a kam podcast umístit, aby se dostal k posluchačům a byl úspěšný?
Bazén, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
17:00–  18:00
Vinohradská 12 živě! Hostem je Kovy
Lenka Kabrhelová bude poprvé natáčet před publikem. Zpravodajský podcast Vinohradská 12 a vy všichni s námi.
Velký sál, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
16:00–  17:00
Virtuální realita pro vaše uši
Stanice Vltava přiveze na Session svou binaurální hru Virtuoso a sadu sluchátek.
Bazén, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
20:30–  21:30
Radio IVO
Jak dopadne přenesení rozhlasové hry na pódium bez jakékoli transformace? Těšte se na Radio Ivo a rapera Jamese Colea.
Velký sál, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma

Sledujte nás