Česnekové bochánky s bejlím
Filipojakubská noc byla v dobách našich babiček spojena s celou řadou magických úkonů na ochranu polí, hospodářských usedlostí, dobytka a v neposlední řadě i lidí před čarodějnicemi. A co se připravovalo na tento svátek v kuchyni?
Ingredience
- 3 dcl mléka
- 3 vejce
- 10 dkg másla
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 70 dkg polohrubé mouky
- 4 dkg droždí
Ingredience
- na náplň:
- 5 dkg másla
- špetka soli
- 1 palička česneku (stroužky rozmačkáme)
- 2 lžíce nasekaných zelených bylinek
Ingredience
- na pomazání:
- 1 vejce
- lístky rozmarýnu
Z mléka, lžíce mouky a droždí zaděláme kvásek. Do mísy dáme mouku, tuk a vzešlý kvásek a vypravujeme těsto. Dáme vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na poloviny. Každou část rozválíme na obdélník a rozkrájíme na malé obdélníčky, cca 5x10 cm. Každý kousek potřeme náplní a zabalíme. Bochánky skládáme na vymazaný plech, necháme ještě chvíli kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme lístky rozmarýnu, a ve vyhřáté troubě upečeme.