Česnekové bochánky s bejlím

Filipojakubská noc byla v dobách našich babiček spojena s celou řadou magických úkonů na ochranu polí, hospodářských usedlostí, dobytka a v neposlední řadě i lidí před čarodějnicemi. A co se připravovalo na tento svátek v kuchyni?

Ingredience
  • 3 dcl mléka
  • 3 vejce
  • 10 dkg másla
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 70 dkg polohrubé mouky
  • 4 dkg droždí
Ingredience
  • na náplň:
  • 5 dkg másla
  • špetka soli
  • 1 palička česneku (stroužky rozmačkáme)
  • 2 lžíce nasekaných zelených bylinek
Ingredience
  • na pomazání:
  • 1 vejce
  • lístky rozmarýnu

Z mléka, lžíce mouky a droždí zaděláme kvásek. Do mísy dáme mouku, tuk a vzešlý kvásek a vypravujeme těsto. Dáme vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na poloviny. Každou část rozválíme na obdélník a rozkrájíme na malé obdélníčky, cca 5x10 cm. Každý kousek potřeme náplní a zabalíme. Bochánky skládáme na vymazaný plech, necháme ještě chvíli kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme lístky rozmarýnu, a ve vyhřáté troubě upečeme.