Uzenky podle Šotkovy mezinárodní kuchařky
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou tradici májových oslav – majálesů a také jednu z dobrot tehdy podávaných, uzenky.
Rozsekáme jemně několik kilogramů hovězího masa s hrstí soli a špetkou ledku. Zároveň rozsekáme 2 kg vepřového masa a 1 kg slaniny (na 5 kg hovězího). Spojíme vše dohromady, osolíme, přidáme 10 dkg pepře, 5 dkg papriky a 20 dkg kmínu; rozumí se, že všechno koření musí býti jemně utlučeno. Přimísíme ještě několik stroužků syrového česneku, který oloupeme a rozsekáme. Znovu vše sekáme několik minut a pomalu přiléváme 1 litr vody. Naplníme pak střeva jako obvykle, dáme je na dva dny do udírny a vaříme pak 5 minut ve vodě, načež se nechají vystydnouti.