Který podcast u nás chybí a jak najít nové posluchače? Poslechněte si tipy z podcastového workshopu

25. září 2019

Český rozhlas na Podcast Session připravil neveřejný workshop pro 18 profesionálů. Ti představí scénáře pro nové podcasty a tipy na vylepšení pro tvůrce, kteří již do éteru vysílají. Jak všechno dopadne, se můžete přesvědčit i vy, sejdeme se v pondělí 30. září 2019 v 19 hodin v Bazénu Kasáren Karlín v Praze. Vstup je zdarma a nemusíte se ani registrovat.  

Producenti z komerční i veřejnoprávní sféry, zástupci nezávislé scény. Ti všichni se potkají na Podcast Session a budou společně kreativně pracovat na návrzích pro nové podcasty, které v české produkci výrazně chybí. Také pomohou třem českým podcastům posunout formát a najít si nové posluchače. „Sami jsme zvědaví, jak to dopadne,“ shodují se autoři workshopu Podcast Bootcamp 1.0 Damian Machaj a Ondřej Lasák z Kreativního HUBu Českého rozhlasu. 

Jaký je program workshopu s názvem Podcast Bootcamp 1.0?
Ondřej: Chceme vytvořit prostor pro neformální setkání výrazných postav české podcastové a rozhlasové scény formou celodenního workshopu. Účastnice a účastníci nejprve projdou několika přednáškami a poté budou řešit dva konkrétní praktické úkoly. Záměrem je reflektovat stav současné podcastové scény a navázat nové kontakty.

Kreativní HUB

Lidé z Kretivního HUBu jsou inovačním týmem Českého rozhlasu. Vyvíjejí nové formáty, testují různé distribuční cesty audio obsahu, hledají náměty a objevují zajímavé autory. Za svou práci získali řadu prestižnich ocenění. Například Novinářskou cenu 2018 za inovační obsah k výročí událostí roku 1968. Součastí práce s audio obsahem je i výroba prvních českých původních podcastů. V Kreativním HUBu vznikla již v roce 2017 podcastová série Zhasni!, která se umístila na mezinárodním festivalu Prix Europa jak třetí. Zatím poslední podcastový formát, který tým přivedl na českou mediální scénu, je zpravodajský podcast Vinohradská 12.

 

Jak jste osobnosti do skupiny vybírali? 
Damian: Skupina to bude opravdu různorodá. U jednoho stolu se potkají zkušení tvůrci a tvůrkyně, začínající producenti a producentky, lidé s přehledem na mediální scéně, marketérky, dataři, zvukaři. Lidé z profesí, které s podcastingem souvisí. Oslovili jsme zástupce Českého rozhlasu a dalších médií, ale i nezávislé producenty a producentky.

Na bootcampu budete pracovat na třech nezávislých podcastech. Které jste vybrali a jakým směrem je chcete posunout? 
Damian: Vytipovali jsme tři tvůrce a tvůrkyně, kteří jsou se svými projekty spíše na začátku a zároveň se věnují tématům, která jsou blízká našemu vnímání veřejné služby. Zároveň cítíme, že by jim reflexe a rady od zkušenějších kolegů z oblasti soundesignu, technického řešení, distribuce, marketingu nebo dramaturgie mohly pomoci posunout jejich tvorbu o kus dál.

Prozradíte konkrétní jména? 
Na workshopu s námi budou Kryštof Jarmar a Vojtěch Hlaváček z populárně-vědeckého podcastu Brain We Are, kteří svůj podcast chápou jako „objevování všemožných zákoutí reality skrze vědu, meditaci, cestování či biohacking”. Představí se i knižní a filmová blogerka a studentka žurnalistiky Klára Nováková se svým podcastem Klářin podcast. A zúčastní se i Kristýna Klímová s podcastem O kousek blíž. Autorka tvrdí, že na české scéně postrádala rozpravy tvůrčích žen. Její série rozhovorů představuje zajímavé umělkyně i podnikatelky.

Většina programu je neveřejná. V 19 hodin ale v Bazénu v Kasárnách Karlín chcete všem účastníkům a divákům Podcast Session prezentovat výsledek. Na co se můžeme těšit? 
Ondřej: Jedním z úkolů bude vytvoření konceptu podcastu, který na české scéně chybí. Každá skupina svůj vymyšlený projekt představí. Sami jsme zvědaví, jak to dopadne. Chceme ukázat úroveň české podcastové scény a nové trendy. Rozhodně nečekejte nudnou přednášku. Náš blok bude moderovat Michael Rozsypal ze stanice Plus, těšíme se, že bude zábava. 

A co vy, posloucháte podcasty? Které vás baví?
Ondřej: Určitě mohu doporučit podcastovou sérii Zero Squared skvělého knižního nakladatelství Zero Books, kde Douglas Lain formou konfrontačních a poutavých rozhovorů představuje osobnosti současné levicové filosofie a sociologie. Už několik let jsem věrným posluchačem komediálně-sportovního podcastu blogu Arseblog, který detailním a nesmírně zábavným způsobem pokrývá dění kolem fotbalového týmu Arsenal FC. Z domácí produkce trávím nejvíce času u kanálu Radia Wave a u Vinohradské 12.

Damian: Já jsem se poslední dobou zaposlouchal do různých populárně-naučných podcastů pro děti, které jsem objevil při rešerších. Nadchla mě hravost a vynalézavosti v různých formách audio storytellingu i kombinace fikce a fakt. Překvapila mě hravá a poutavá skladba jednotlivých epizod a příběhů i skvělý sound design. Mohu doporučit třeba Brains on! a Forever Ago od Minnesota Public Radio nebo But Why? od NPR o různých komplikovaných i méně složitých tématech z historie a o světě kolem nás. Hodně mě bavila už starší mini serie A Piece of Work od WNYC Studios a MOMA s komičkou Abbie Jackobson, která přibližuje vtipnou formou v dialozích s různými známými osobnostmi svět moderního a postmoderního umění. Z české produkce teď nejvíce poslouchám Vinohradskou 12 a velice mě potěšil také objev podcastu Brain We Are.

Spustit audio

Související

Více o tématu

Tipy z programu

Pondělí 30. 9.
13:00–  15:30
Jak mluvit na mikrofon
Mluvte tak, aby posluchači vašeho podcastu rozuměli. Chyby, tipy, cviky od profesionálů z rozhlasu.
Bazén, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
13:00–  15:30
Jak na techniku
Který program a mikrofon si koupit a kolik to stojí? Dá se podcast nahrávat i na telefon? Workshop nejen pro začínající podcastery.
Velký sál, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
13:00–  14:00
Jak začít s podcasty s Adamem Javůrkem
Jak vybrat dobré téma, kde natáčet a kam podcast umístit, aby se dostal k posluchačům a byl úspěšný?
Bazén, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
17:00–  18:00
Vinohradská 12 živě! Hostem je Kovy
Lenka Kabrhelová bude poprvé natáčet před publikem. Zpravodajský podcast Vinohradská 12 a vy všichni s námi.
Velký sál, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
16:00–  17:00
Virtuální realita pro vaše uši
Stanice Vltava přiveze na Session svou binaurální hru Virtuoso a sadu sluchátek.
Bazén, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma a bez registrace
20:30–  21:30
Radio IVO
Jak dopadne přenesení rozhlasové hry na pódium bez jakékoli transformace? Těšte se na Radio Ivo a rapera Jamese Colea.
Velký sál, Kasárna Karlín
Vstupné:zdarma

Sledujte nás